PSICOLOGIA
La paraula psicologia prové del grec i significa “l’estudi de l’ànima”, essent l’essència d’aquesta ciència arribar al més profund de la nostra persona. Alhora, l’arrel “psige” (psico) és una paraula polisèmica que no només vol dir ànima sinó que també vol dir “papallona”, essent aquest l’animal amb més transformació al llarg de la seva vida. M’agrada pensar en què Psicoteràpia és precisament això, el camí de com la papallona es va transformant, el camí del descobriment de l’ànima i com aquesta pren una i altra forma fins arribar a ser qui és. La psicoteràpia és un espai de trobada on s’atén el malestar psíquic, un malestar que ens envaeix i ens desborda, un espai de compromís amb un mateix que atorga llibertat.
La psicoteràpia és una trobada entre pacient i psicòleg i una trobada del pacient amb si mateix, que a través del diàleg s’acull al dolor, se l’acompanya i s’escolta el símptoma per tal d’alleujar-lo i per millorar el benestar tant amb un mateix com amb els demés.
Les paraules ens ajuden a expressar tot allò que forma part del nostre món interior. A través de la psicoteràpia podem trobar el camí per retrobar-nos i alhora ampliar i transformar la nostra mirada vers la vida. Un espai lliure de judici per poder parlar sense barreres i connectar amb la profunditat de la nostra psique. Durant les sessions la persona va revelant i descobrint els seus propis recursos, i a mesura que va prenent consciència de les seves dificultats i de les pròpies capacitats va assumint responsabilitat i habilitats per la solució de la seva problemàtica.
A PsicoÀnima s’ofereix una atenció Psicològica d’Orientació Junguiana, una psicologia dinàmica i amb una mirada integral.
Va dirigit aquelles persones, nens, adolescents, parelles, famílies, adults… amb qualsevol malestar psicològic que estigui afectant a àrees importants de la seva vida o al seu estat d’ànim i que vulguin una orientació o un tractament professional. L’atenció psicològica també és recomanable a persones que volen fer un procés de creixement interior per millorar la seva vida i les relacions amb els altres.
Principals motius de consulta:
Qualsevol persona es pot beneficiar de fer una psicoteràpia en algun moment de la seva vida. En tot cas, és important atendre psicològicament les següents senyals o símptomes:
Atenció Personalitzada
HORARI D’ATENCIÓ
Matins | 10:00 – 12:00 |
Tardes | 16:00 – 21:00 |
TELÈFONS DE CONTACTE
616 773 383
93 137 90 26
Psicòlogues
HORARI D’ATENCIÓ
Matins | 10:00 – 12:00 |
Tardes | 16:00 – 21:00 |
TELÈFONS DE CONTACTE
93 137 90 26
Psicòlogues
HORARI D’ATENCIÓ
Matins | 10:00 – 12:00 |
Tardes | 16:00 – 21:00 |
TELÈFONS DE CONTACTE
93 137 90 26
Anàlisi de somnis
ANÀLISIS DELS SOMNIS
En la psicoteràpia analítica o junguiana ampliem les imatges dels somnis utilitzant associacions, anotant els temes interrelacionats; utilitzem la imaginació activa, la connexió amb símbols i arquetips de l’inconscient, i intentem trobar un sentit per al pacient, esbrinant si hi ha alguna interrelació amb la situació conscient del pacient. És a dir, davant d’una imatge onírica hem d’anar més enllà de l’aparença òbvia i immediata de la imatge, i que concordi amb l’experiència del pacient. Per tal que la interpretació tingui valor terapèutic s’han d’evitar els prejudicis, es recomana interpretar-lo des del no saber ni suposar, escoltant de forma activa la narració dels fets i les imatges, intentant així, evitar supòsits teòrics o automatitzar respostes de que certes imatges oníriques corresponguin a una sèrie de fets psíquics. Així doncs, evitarem reduccionismes. La interpretació de somnis tindrà sentit en un entorn terapèutic, fora d’aquest no ens dóna garantia que ajudi a el desenvolupament psicològic del pacient.
Una imatge onírica pot tenir significats alternatius per a diferents persones o per la mateixa persona en moments diferents. Així com, un símbol pot tenir pel mateix subjecte i en un mateix moment, significats múltiples.
Jung no assignava un significat fix a una imatge onírica, però hi ha alguns símbols relativament fixes que es poden atribuir un significat semblant per a diferents somiants. Les imatges oníriques s’han de considerar com a símbols i no com a simples signes. El símbol possibilita el desenvolupament psicològic i facilita la transició d’una actitud a una altra. Pot ser que hagis tingut sèries oníriques, somnis que es repeteixen amb temàtiques o problemes similars. En general, quan es repeteixen somnis de contingut semblant podria voler dir que encara no s’ha fet conscient el missatge.
Què podem fer per tenir somnis?
Psicologia per Nens i Adolescents
PSICOLOGIA INFANTO-JUVENIL
La psicoteràpia infantil és un tractament per ajudar els més petits i als adolescents a millorar la seva qualitat de vida, a través d’un canvi en la seva conducta, actituds, pensaments i / o afectes, és a dir, la teràpia aporta eines per ajudar-los en les seves dificultats emocionals, d’aprenentatge, desenvolupament i comportament. Al llarg de la psicoteràpia, es realitzen reunions periòdiques amb els pares per informar-los-hi sobre el procés. En el cas que el procés ho requereixi, també ens coordinem amb els professionals de la institució escolar. Es tracta de poder treballar de forma multi-disciplinar, realitzant un treball conjunt no només amb els pares, sinó també amb l’escola i altres serveis sanitaris que intervinguin en el tractament i desenvolupament del menor. La intervenció pot ser tant individual com en grup, en funció del cas.
És important crear un espai de confiança i de respecte, un espai fiable i conscient, el qual puguin mostrar-se amb totes les seves contradiccions i així poder acompanyar i guiar els seus processos.
Els pares són els que habitualment fan la demanda de teràpia per al seu/seva fill/a. Primerament es realitza una entrevista amb els pares perquè puguin expressar el motiu de consulta, expressant què li passa al fill/a, quines inquietuds o malestars tenen, així com dubtes al respecte. És freqüent que, inicialment, el menor o l’adolescent es pugui negar a acudir al psicòleg; forma part de la psicoteràpia ajudar-lo a demanar ajuda, a formular la seva pròpia demanda i a establir un vincle amb el psicòleg. Durant el desenvolupament i creixement de l’infant podem trobar-nos en algun moment amb dificultats o signes que ens indiquen que alguna cosa està passant, i que el/la nostre/a fill/a no se sent bé. És per això, que tota circumstància, situació o problemàtica que se’ns presenti durant aquest període serà significativa en la nostra vida. Tal com demostren els estudis, quan abans es realitzi la intervenció millor serà el pronòstic i més es reduiran els símptomes presents Per a nenes i nens que els costa comunicar-se amb les paraules i els agrada més expressar-se de forma creativa i artística, treballem a través de teràpia artística i creativa.
Motiu de consulta pels nens i nenes:
L’ADOLOESCÈNCIA
L’adolescència és un període complex de reorganització física i psíquica que desemboca en l’organització de la identitat adulta. Aquesta etapa genera dubtes, incerteses i inquietud tant en l’adolescent com en els seus pares. És un temps de transició que es caracteritza per l’ambivalència i la disharmonia emocional. Les emocions de l’adolescent canvien a gran velocitat, sovint d’un extrem a un altre, la qual cosa li dóna una imatge contradictòria i tensa, confusa i desconcertant…
Són pròpies d’aquesta etapa les sensacions de soledat i d’incomprensió, i per això és habitual l’enfrontament de l’adolescent amb el món adult.
L’espai de la psicoteràpia actua com a marc de referència que acompanya l’adolescent en aquesta transició. Quines senyals en l’adolescència cal consultar amb un psicòleg?» L’absentisme i el fracàs escolars, el consum de substàncies addictives, l’apatia persistent, la rebel·lia no constructiva, les relacions difícils amb els companys (des de la timidesa fins l’agressivitat), les relacions difícils amb els adults (pares i escola), la baixa autoestima, la depressió, l’ansietat, els trastorns alimentaris,… La psicoteràpia amb adolescents dóna fruits a curt termini i és preventiva de desordres majors en l’edat adulta
Teràpies Grupals
EL GRUP COM A TAL:
L’ésser humà sempre ha viscut i s’ha relacionat en grup, en comunitat, oferint aquesta, seguretat i benestar, contenint com una matriu perquè el nostre desenvolupament sigui sà i aflorant un fort sentiment de pertinença. Les persones estem vinculades al nostre entorn, depenem en un gran sentit a les circumstàncies del món que ens envolta, formem part d’una profunda xarxa social, som éssers relacionals fent del grup necessari per la nostra estabilitat mental i emocional, entenent que estem units, que ens retroalimentem i que uns amb els altres afavorim l’evolució de cadascú i del grup en general. En tant això, el tractament també pot ser plantejat en forma de grup, demostrant la seva eficàcia i la seva importància des de temps memorables.
No tots els grups o les activitats grupals que oferim a psicoÀnima són grups terapèutics, alguns són grups de suport, altres són activitats dirigides, grups de tractament específic, grups de creixement personal o dinàmiques grupals. Cadascuna de les modalitats pot aportar benestar, però la profunditat del treball i els objectius en cadascuna és diferent.
En l’actualitat estem vivint moments molt delicats de crisi i de transició en tots els sentits, això fa sorgir malestars en cada un de nosaltres, emmalaltim ja sigui psicosomatitzant o patint alguna malaltia mental. La societat a l’estar en aquest profund canvi no ofereix estabilitat i seguretat, per tant, la humanitat ens veiem repercutits per tot aquest moviment i necessitem més que mai la força del grup, per contenir i sostenir, per alleujar, per compartir, per comprendre i sentir-nos compresos… fer tribu, fer grup o fer una teràpia grupal pot ajudar a millorar els malestars i reconduir o gestionar les emocions d’una manera més harmònica i conscient. És un bon moment perquè des de la sanitat puguem impulsar i posar més energies en les psicoteràpies grupals no només per la cura, sinó també des de la prevenció, facilitant activitats grupals o teràpies grupals amb objectius latents que puguin acompanyar a la persona.
En què consisteix?
Avantatges de la Teràpia Grupal
Qui es pot beneficiar d’una teràpia de grup?
Les teràpies grupals van dirigides no només a persones amb alguna problemàtica, malestar o dificultat específica, sinó que també poden anar dirigides a persones sense cap diagnosi, persones que volen treballar aspectes de creixement personal, relacional o de gestió emocional. Així doncs tothom que tingui voluntat d’estar en un grup de teràpia se’n pot beneficiar.
Què és millor la Teràpia Grupal o la Teràpia Individual?
Les investigacions han demostrat que els diferents formats de tractaments psicològics són tan eficaços en format individual com grupal. En la pràctica clínica s’utilitza tant de complement de la teràpia individual com de forma principal d’intervenció. Considerar la Teràpia de Grup com una eina, en el nostre Sistema Sanitari suposaria una millor eficiència del servei, sense renunciar a la qualitat.
Psicologia Online
PSICOLOGIA ONLINE
A PsicoÀnima contemplem la Psicologia Online com una alternativa efectiva i pràctica en situacions extremes que requereixin la incapacitat d’assistir a consulta. Preferim que en la mesura del possible les visites puguin ser presencials, però oferim aquesta possibilitat adaptant-nos als nous temps i sabent de la seva efectivitat. En temps moderns moltes vegades és complicat assistir a les sessions de teràpia per falta de temps, per la distància geogràfica o problemes de salut, per això en tals casos, oferim el servei de psicologia online. La teràpia online funciona de la mateixa manera que la teràpia tradicional o presencial, ja que s’utilitzen les mateixes tècniques, estratègies, eines per poder aconseguir els objectius que s’estan treballant. El que es diferenciaria seria el mitjà per fer la teràpia, canviant el seeting i afegint els mitjans que ofereix internet. Podem oferir diferents opcions per realitzar la teràpia online, des de la videotrucada a través del Whatsapp, a través del tradicional Skype, alguna altra aplicació segura com pot ser Jitsi Meeting, trucada telefònica o correu electrònic, això només caldrà pactar i buscar l’opció més adient i adaptant-nos a les circumstàncies i necessitats del moment i del pacient.
RUTH CASANOVAS
Em dic Ruth Casanovas, sóc la creadora de PsicoÀnima i enamorada d’aquest projecte. A nivell professional estic formada en Psicòloga Clínica, i especialitzada en Psicologia Analítica Junguiana i en Psicologia Psicoanalítica Grupal, també sóc Integradora Social. Tot i així, m’agrada pensar que tot això no és el que em descriu ni com a professional ni com a persona; sinó que valoro molt les meves arrels, on i com m’he criat i per mi són de gran importància les experiències vitals viscudes que, són les que et van transformant i polint com a persona. M’agradarà conèixer-te per poder explicar-te una mica més o perquè, a través de la meva passió per la psicologia, treballant, tant amb la meva formació i experiència de vida pugui fer-te un bon acompanyament psicoterapèutic.
En món de la psicologia el veig i el visc com un univers infinit i apassionant, descobrir a cada pacient i acompanyar-lo en un procés tan delicat és la meva passió. M’agrada cuidar cada aspecte de la persona a nivell psíquic, emocional i físic, tractant a la persona des d’una mirada íntegra i profunda.
Valoro molt la fortalesa i valentia de tots els meus pacients quan doneu el primer pas en trucar la porta per poder desplegar-vos, viatjar cap a la foscor més profunda per obrir les ales quan evolucioneu, no és un procés fàcil, ni curt, però sí de gran importància i és per això que em sento afortunada per la vostra confiança i m’agrada posar tots els meus sentits i coneixement per tal d’acompanyar-vos el més professional possible en el vostre procés tant especial i únic.
Sóc dona, amiga, companya i mare de dos petits que em fan brillar els ulls. Amb uns ideals molt ferms basats en l’amor, la igualtat i la llibertat. Somiadora, valenta i amant de fer les coses ben fetes. Molt intuïtiva i persistent….d’aquí neix el projecte PsicoÀnima.
Des de sempre m’ha apassionat la natura i viatjar, conèixer llocs exòtics, cultures minoritàries i maneres de viure diferents; tocant el risc i sense deixar d’abraçar fort la responsabilitat i l’escolta interna, ha fet que pugui viure situacions extremes, úniques, especials i espectaculars arreu del món fent que la meva seguretat i autoconeixement prenguessin molta força.
Sóc amant de la dansa oriental i tribal i de totes aquelles disciplines que aporten millora al benestar tant individual com grupal basades en interactuar amb una mateixa i amb el nostre entorn natural.